Briós
Hozzávalók: 50 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 4 tojás sárgája, 3 evőkanál cukor, 1 dl tejszín, 5 dkg vaj, csipetnyi só.
Az élesztőt felfuttatjuk, összegyúrjuk az anyagokat, kelesztjük 30 percig. utána átgyúrjuk és 12 db-ba vágjuk föl. Kb. 40 cm-es hurkaformákba sodorjuk és feltekerjük briós formára. letakarva fél órát kelesztjük, majd felvert tojással megkenjük. Megcukrozzuk és 180C-os sütőben 20 percig sütjük.
Füstölt sajtos kenyér
Hozzávalók: 1 dl tej, 58 dkg liszt, 1 evőkanál só, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál sikér, 1/4 élesztő, 15 dkg füstölt sajt.
A hozzávalókat a sajt kivételével belerakjuk a kenyérsütőbe. A csipogáskor tesszük a sajtot a gépbe. A sajtot nagy lyukú reszelőn reszeljük bele.
Kifli - zsömle
Hozzávalók: 80 dkg liszt, 5 dl víz, vagy fele langyos tej, 5 dkg élesztő, 5 dkg olvasztott vaj, 1-1 teásaknál cukor és só.
Az élesztőt felfuttatjuk, összedolgozzuk a tésztát. 30 percig kelesztjük, és újból gyúrjuk. Zsömléket formálunk, és pihentetjük 30 percig. Megkenjük tojással, megszórjuk szezámmaggal, mákkal, stb., 10 percig sütjük 200C-on.
Kovász kenyérhez
1,25 dkg rozslisztet 2,5 dl langyos vízzel és egy evőkanál savóval (joghurt, író, savanyúkáposztalé - csak az egyikkel!) elkeverünk. Jól záródó befőttes üvegbe töltjük, lezárjuk és 2-3 napig érleljük 30-40 fokon.
-A jó kovásznak kellemes, savanykás illata van, ebből elég 50 g egy kenyérhez.
-A kovászt kevés liszttel és langyos vízzel összekeverjük és 12 órán át letakarva pihentetjük.
A maradékba rozslisztet morzsoljunk és üvegben 3 hónapig is eláll., vízzel újra aktivizálható.
-Az 50 g-ot használjuk föl, a többi maradékot az üvegből morzsoljuk szét a leírt módon.
Sonkás kenyér
Hozzávalók: 1 pohár tejföl, 1 dl víz, 45 dkg rétesliszt, 1 kiskanál cukor, 1 evőkanál só,1 evőkanál ecet, 15 dkg füstöltsajt, 1 evőkanál sikér, 1/4 friss élesztő, 15 dkg gépsonka.
Sonka kivételével mindent a gépbe teszünk. A sonkát apróra vágjuk és csipogáskor tesszük bele.
Olaszos töltött kenyér
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 3 evőkaná olaj, 20 dkg mozarella, 2-3 paradicsom, 20 dkg sonka, 10 dkg gomba, 2 dkg élesztő, só, bazsalikom.
Az élesztőt 1,5 dl langyos, cukros vízben felfuttatjuk, majd összekeverjük a liszttel, sóval, olajjal. A tésztát fél óráig langyos helyen kelesztjük. Majd négyfelé osztjuk és pizzaszerű korongokra nyújtjuk. A körök közepére halmozzuk a felszeletelt gombát, paradicsomot és mozarellát. A gombát előtte meg lehet egy kis hagymával dinsztelni. A tetejét megszórjuk bazsalikommal és sóval. Félbehajtjuk a tésztát, a széleit összenyomkodjuk.A tetejét megkenjük felvert tojással. Kiolajozott tepsiben fél óráig, 250C-on sütjük.
Vajas zsemle
Hozzávalók: 1 kg liszt, 5 dkg élesztő, 3,5 dl tej, 2 tojás, 6 dkg cukor, 12 dkg vaj, só.
Az élesztőt 0,5 dl langyos tejben pici cukorral, liszttel felfuttatjuk. A maradék tejet 1 tojással, kevés sóval és cukorral öszzekeverjük, és az élesztőre öntjük. Hozzáadjuk a lisztet, és jól összedolgozzuk, közben fokozatosan adagoljuk hozzá az olvasztott vajat. Langyos helyen letakarva kb. 1 órát kelesztjük. Kisebb cipókat szaggatunk a tésztából, és mégegyszer állni hagyjuk. Sütőlapra helyezzük, tojással megkenjük és forró sütőben megsütjük.
Vizes zsemle
Hozzávalók: 80 dkg liszt, 5 dl víz, vagy a fele langyos tej, 5 dkg élesztő, 5 dkg olvasztott vaj, egy teáskanál só, egy teáskanál cukor.
Az élesztő felfuttatjuk, összedolgozzuk a tésztát, majd hagyjuk kelni 30 percig. Átdolgozzuk, majd zsömléket formálunk és ismét fél óra pihentetés.Lekenjük tojással, 10 perc alatt 200-220C-on megsütjük. De tojás helyett lehet sütés előtt és közben vízzel lekenni.